International Women’s Day: WOMXNHOOD x Eline Rosina

International Women’s Day: WOMXNHOOD x Eline Rosina

Congrats ladies, it’s International Women’s Day! Op deze dag staan alle vrouwen in de hele wereld centraal met als thema dit jaar: #BreakTheBias. We willen streven naar een wereld die vrij is van vooroordelen, stereotypen en discriminatie. Een wereld die divers, rechtvaardig en inclusief is. En dit is precies waar WOMXNHOOD zich voor inzet. Op dit platform staat het delen van inspirerende vrouwen verhalen centraal. WOMXNHOOD gaat verder dan alleen vrouwen inspireren. Het doel is namelijk om iedereen te inspireren. Speciaal voor International Women’s Day hebben wij deze gedreven vrouwen voor jullie geïnterviewd. 

Over WOMXNHOOD

Female-owners Mahi (28) en Shiwa (28) zijn al bijna 23 jaar beste vriendinnen en gaan als ‘sisters’ door het leven. Samen voelden zij al heel lang de urgentie om iets te starten voor vrouwen. Dit kwam vooral uit eigen noodzaak die zij zelf voelden als vrouwen in een dominante mannenwereld. Mahi is namelijk, naast dat zij co-owner is van WOMXNHOOD, Label Director bij platenlabel ROQ ‘N Rolla Music en Shiwa is Senior Marketing Project Manager bij platenlabel Top Notch. Beiden werken zij aan projecten met de grootste nationale en internationale artiesten in de muziekindustrie. Hiermee hebben zij een breed netwerk opgebouwd. Toen Mahi en Shiwa tot de conclusie kwamen dat er in de meeste talkshows 80% mannen en 20% vrouwen aan tafel zaten, is WOMXNHOOD Stories ontstaan. Een talkshow waar deze percentages omgedraaid worden en waar vrouwen juist de bewustwording bij mannen willen creëren. In de talkshow “Stories” gaat het over onderwerpen als: mental health, discriminatie, de muziekindustrie, safespace voor vrouwen en worden vrouwelijke ondernemers in het zonnetje gezet. Momenteel heeft de talkshow al drie seizoenen en dit is een enorm succes.

Values & diversity

Girl bosses Mahi en Shiwa hebben zelf veel te maken gehad met situaties waar onderscheid werd gemaakt tussen vrouwen in deze dominante mannenwereld. Vaak werden zij gezien als “het vriendinnetje van de DJ” of kregen zij opmerkingen als “Wie zijn die nette Kardashians?”. Dit terwijl zij een grote groep foto- en videografen staan te brieven op een festival. Shiwa geeft aan dat het vaak voorkomt dat zij de enige vrouwen zijn in een ruimte, of de enige vrouwen van kleur, en dat is eigenlijk bizar.

Mahi en Shiwa hebben een Iraanse afkomst. Mahi: “Je staat als vrouw tussen alle mannen al -3 achter. En dan ben je ook nog buitenlands, dus dan sta je al -6 achter. Dat is soms zo moeilijk en het is lastig om de hele tijd je ‘mannetje’ te blijven staan. Daardoor dachten wij: Oké, als we nou meer vrouwen laten zien, dan zijn we samen sterk. En niet eens om het zijn van een vrouw, maar ook om de verschillende afkomsten en diversiteiten”. Diversiteit is iets heel belangrijks en we zien dat gewoon nog weinig terug, aldus Mahi.

#BreakTheBias

De dames van WOMXNHOOD vinden het belangrijk om in hun eigen kracht te staan en daarmee de bias te doorbreken. Mahi en Shiwa geven aan dat zij het moeilijk vonden om je mond open te trekken als zo’n situatie zich voordoet, vooral op het moment zelf. “Heel vaak denk je dan: Had ik dit maar gezegd, of had ik maar zo gedaan. Soms moet je ook wel echt enorm huilen, en wil je liever de volgende dag niet meer naar die mensen toe. Maar je moet juist doorgaan, en niet opgeven. Dat is echt the way”. Als de dames de vraag krijgen: “Mooi koppie, zitten er ook hersenen in?”, dan geeft dit juist motivatie om de volgende meeting of presentatie te killen en te laten zien dat je de boel kan runnen. Het geeft empowerment. “Er zijn zoveel situaties waar we onze mond niet hebben opengetrokken, maar nu leer je echt om te zeggen wat je vindt en daar sta je dan ook voor”. Dit kan je alleen doen door de ervaring die je meeneemt en zo leer je er mee om te gaan. Het is belangrijk om zichtbaar te zijn, toch elke keer weer op te komen dagen en er gewoon te staan. That’s how you #BreakTheBias.

Mahi wil vrouwen als advies meegeven dat als je iets wilt, je er echt voor moet gaan en moet blijven geloven in jezelf. Dat is het beste wat je kan doen en wij hebben daar ook altijd heel veel aan gehad. We zijn er altijd voor gegaan, aldus Mahi. Het advies van Shiwa is ook om te geloven in jezelf. Daarnaast is het heel belangrijk om een goed netwerk om je heen te hebben. Niet alleen op werkgebied, maar ook qua vriendschappen. Mahi en Shiwa zijn al op jonge leeftijd naar Amsterdam vertrokken en hebben hier de juiste plekken, borrels en evenementen gevonden om aan de juiste connecties te komen. 

De toekomst van WOMXNHOOD

Naast de talkshow “Stories”, wilt WOMXNHOOD nog veel meer toffe dingen gaan doen in de toekomst. Mahi en Shiwa willen de focus leggen op kinderen op scholen en hier workshops verzorgen, omdat dit de volgende generatie is. “We merken dat deze doelgroep naar ons kijkt en het doel is om meer gelijkheid in de creatieve industrie te creëren”. Het lijkt de dames tof om op scholen meer aandacht te bieden op maatschappelijk gebied in een live omgeving met de jongeren. Een tweede doel is om internationaal te gaan. Het idee is dat elk land een eigen WOMXNHOOD kan opzetten waarin twee vrouwen de lead nemen.

Klik hier om het hele interview met Mahi en Shiwa van WOMNXHOOD te bekijken, support de ladies van WOMXNHOOD op hun Instagram @womxnhood en bekijk de talkshow ‘Stories’ op hun YouTube-account